Cv ketel rookgasafvoer

Cv ketel rookgasafvoer

De meeste woningen worden verwarmd met behulp van een cv ketel. De verkoop van klassieke vr ketels zijn sinds 2015 verboden en de meeste mensen zullen dan ook voor een hoogrendementsketel kiezen. Deze hr ketels zijn niet alleen veel rendabeler zodat je energie kunt besparen, ze zijn ook veel veiliger. De moderne hr ketels hebben namelijk een gesloten systeem. Dit houdt in dat verse lucht dat benodigd is voor de verbranding niet uit de ruimte gehaald wordt waar de cv ketel hangt, maar van buiten. Dit heeft ook gevolgen voor de cv ketel rookgasafvoer. Een cv ketel rookgasafvoer is dan ook onlosmakelijk verbonden met de cv ketel zelf. Wanneer je een oude vr ketel vervangt door een modernere hr ketel, zul je ook de cv ketel rookgasafvoer moeten vervangen, want nieuwere ketel kunnen niet op een oude rookgasafvoer. Je hebt dan de keuze uit verschillende soorten rookgasafvoerkanalen. Je kunt ze verkrijgen bij Cox Geelen.

Parallel cv ketel rookgasafvoer

Een parallelle rookgasafvoer wordt ook wel een enkelwandig rookgasafvoersysteem genoemd. Het systeem bestaat uit twee buizen. Een buis zorgt voor de afvoer van de cv ketel rookgassen en de andere buis zorgt ervoor dat verse lucht van buiten naar de cv ketel gevoerd wordt. Mits goed aangesloten is een parallel systeem een veilig systeem. Het is momenteel ook nog het meest gebruikte systeem. De buizen worden beiden op de adapter van de cv ketel aangesloten en op het einde op een dak- of muurdoorvoer. De dak- of muurdoorvoer bestaat uit een broekstuk dat ervoor zorgt dat beide buizen gecombineerd kunnen worden en rookgassen netje naar buiten gestoten worden en verse lucht via de juiste buis naar de cv ketel gaat. Veel parallelle rookgasafvoersystemen zijn van aluminium, maar kunststof wordt ook steeds populairder. Kunststof is gemakkelijk op maat te maken en veroorzaakt geen vervuiling van de cv ketel.

Concentrisch cv ketel rookgasafvoer

Een concentrisch rookgasafvoersysteem bestaat uit een twee buizen in één. De binnenste buis voert de rookgassen naar buiten toe. Om deze buis zit een tweede buis. Door deze tweede buis wordt de van buiten aangetrokken lucht naar de cv ketel geleid. Het grote voordeel van een concentrisch systeem is dat het zeer veilig is. Mocht er schade ontstaan aan de binnenbuis, dan komen de rookgassen niet direct in de ruimte terecht, wat bij een parallel rookgasafvoersysteem wel het geval is. De gassen bestaan uit koolmonoxide en kooldioxide wat zeer ernstige gezondheidsschade kan opleveren. Als deze gassen door schade in de aanvoerbuis voor verse lucht terechtkomt zal de cv ketel dit opmerken en afslaan. De bewoners weten dan dat er iets mis is. Een ander voordeel is dat een concentrisch systeem veel minder ruimte in beslag neemt, je hebt immers te maken met maar één buis.Tags:
457 Woorden

Over ons

Asfalt: het zwarte goud Hallo ik ben Hans en ben oorspronkelijk kok van beroep. Maar door mijn vader die werkzaam was in het asfalt, ben ik terecht gekomen in de infrastructuur door te gaan werken op een asfaltcentrale. Vanaf 1990 heb ik op drie grote asfaltcentrales in Nederland gezeten, wat zeer gevarieerd werk is en wat 24/7 doorgaat. Het wordt ook wel het zwarte goud genoemd doordat de prijzen per ton verschrikkelijk hoog kunnen zijn. Ik heb ontzettend veel geleerd omdat het een gevarieerd beroep was. Ook heb ik in die tijd mijn papieren gehaald voor operator en lasser. Het is een zwaar beroep wat vaak onderschat wordt, maar wel veel mogelijkheden biedt. Veel leesplezier op mijn blog!

Zoeken

Categorieën

Archief

Recente artikelen

Gebruik van een haspel
2 januari 2019
Cv ketel rookgasafvoer
3 december 2018