Gebruik van een haspel

Verschillende soorten modellen voor uiteenlopend gebruik 

Heeft u ook zo'n hekel aan snoeren en slangen die door de war raken of in de knoop? Het staat wel zo netjes en opgeruimd wanneer alle slangen netjes opgerold zijn. Op een haspel kunnen meerdere soorten slangen gemakkelijk opgerold worden, denk hierbij aan de tuinslang en brandslang, maar ook aan kabels en verlengsnoeren—de haspel is de ideale opbergmogelijkheid. In bijna elke garage of schuur dit handige materiaal te vinden en veel technische bedrijven met techneuten en bouwpersonen hebben er meerdere in gebruik. Een haspel voor elektrisch gebruik zal voorzien zijn van één of meerdere stopcontacten op de as. Dat is natuurlijk erg handig in gebruik doordat deze modellen ook meteen als verlengsnoer kunnen dienen. Op deze manier kunnen elektrische apparaten op een eenvoudige manier ook buitenshuis gebruikt worden, denk hierbij aan bijvoorbeeld een hoge drukspuit, een elektrische grasmaaier of het gebruik van een moderne buitenkeuken. Bij buitengebruik is het zaak een kabelhaspel te kiezen met beschermkapjes op de contactdozen. Kabelhaspels met een verlengsnoer zijn te verkrijgen tot wel tientallen meters, variërend van 20 meter tot ruim 50 meter. Een andere categorie zijn die voor waterslangen gebruikt worden, denk aan tuin – en brandslangen. Door middel van een koppeling worden deze exemplaren aangesloten op een waterbron. Brandslangen zijn meestal voorzien van een zwenkbare model, deze kunnen draaien op een uitzwenkbaar steunpunt. Op deze manier verloopt het blussen het meest efficiënt doordat de haspel meebeweegt in de richting waar men het vuur wil doven, ideaal om goed te kunnen richten. Haspels voor diverse doeleinden vindt u bij BDJ Holding BV.

Veiligheid bij het gebruik van de haspel 

Wanneer een snoer gebruikt gaat worden is het van groot belang dat de kabel helemaal uitgerold wordt. Dit omdat bij een zware stroombelasting veel warmte vrij zal komen, dit heeft te maken met de elektrische weerstand van de draden. Indien de kabels nog opgerold op de rol zitten, kan deze warmte geen kant op. Voor de isolatie dreigt dan smeltgevaar wat weer kan leiding tot kortsluiting en in het ergste geval brand. Het is daarom erg prettig wanneer modellen tegen oververhitting voorzien zijn van een thermische beveiliging. Het is natuurlijk van groot belang dat zeker bedrijven over veilig gereedschap beschikken. Elektrische gereedschappen dienen ten minste één keer peer jaar gekeurd worden, de haspel is hierop geen uitzondering. Tijdens deze keuring wordt gelet op de kwaliteit van de elektrische bekabeling en de daaraan bevestigde stekkers. Het is belangrijk dat er geen kabelbreuk geconstateerd wordt, deze kan voorkomen worden door het apparaat tijdens het afrollen rond te draaien.Tags:
427 Woorden

Over ons

Asfalt: het zwarte goud Hallo ik ben Hans en ben oorspronkelijk kok van beroep. Maar door mijn vader die werkzaam was in het asfalt, ben ik terecht gekomen in de infrastructuur door te gaan werken op een asfaltcentrale. Vanaf 1990 heb ik op drie grote asfaltcentrales in Nederland gezeten, wat zeer gevarieerd werk is en wat 24/7 doorgaat. Het wordt ook wel het zwarte goud genoemd doordat de prijzen per ton verschrikkelijk hoog kunnen zijn. Ik heb ontzettend veel geleerd omdat het een gevarieerd beroep was. Ook heb ik in die tijd mijn papieren gehaald voor operator en lasser. Het is een zwaar beroep wat vaak onderschat wordt, maar wel veel mogelijkheden biedt. Veel leesplezier op mijn blog!

Zoeken

Categorieën

Archief

Recente artikelen

Gebruik van een haspel
2 januari 2019
Cv ketel rookgasafvoer
3 december 2018